Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

 

 

Stel je het ideale rantsoen van je paard voor. Bevat het suikers en zetmeel? Suiker is slecht voor je paard en zetmeel is ongezond. Of toch niet? Laat ons je helpen! Wij kennen de waarheid over suiker en zetmeel in paardenvoer.

Elk paard heeft een bepaalde hoeveelheid suiker nodig, maar geen zetmeel. Hoeveel je paard nodig heeft, hangt af van verschillende factoren (zoals leeftijd, activiteitsniveau). Hoe weet je hoeveel suikers je paard dagelijks binnenkrijgt? Begin met het berekenen van het suiker- EN zetmeelgehalte van het COMPLETE rantsoen, zodat je weet hoeveel je paard binnenkrijgt en wat het effect is op zijn glucosemetabolisme. Door het doen van deze test komt je erachter of jij de waarheid achter suiker en zetmeel kent.

 

 

Ja,

3 wortels bevatten evenveel suiker als een ijsje

Ja, drie wortels bevatten (ongeveer) evenveel suiker als een bolletje ijs. Natuurlijk is ijs niet geschikt voor paarden, omdat zij de lactose niet kunnen verteren. Maar wist je dat een normale traktatie, zoals wortels, appels of bananen, evenveel suiker kan bevatten als een zoet ijsje? En iedereen voert zijn paard wel eens een wortel, appel of banaan. Natuurlijk is het geen probleem om je paard af en toe iets lekkers te geven, maar wees altijd voorzichtig met wat je je paard geeft. Vraag jezelf de volgende keer af, voordat je een traktatie geeft: is het echt nodig om je paard een extra traktatie te geven? Zo ja, weet je wat erin zit en is het geschikt voor je paard?

Ja,

Zetmeel is gemaakt van suiker

Ja, zetmeel is gemaakt van suiker. Glucose, de bekendste vorm van wat de meeste mensen kennen als suiker, bestaat uit één enkele eenheid sacharide. Dit in tegenstelling tot zetmeel dat uit meerdere glucose-eenheden bestaat die aan elkaar gekoppeld zijn, ook wel gekend als een polysaccharide. Wanneer je paard zetmeel gaat verteren in de dunne darm, moet het eerst alle verbindingen tussen de glucose-eenheden afbreken. Door deze afbraak komen er dus verschillende één sacharide-eenheden (of glucose eenheden) beschikbaar voor opname naar de bloedbaan. Praktisch gezien betekent dit dat je altijd naar het suiker- EN zetmeelgehalte moet kijken om te achterhalen hoeveel suiker je paard binnenkrijgt en hoe groot het effect op het glucose metabolisme is. Veterinaire fysiologische chemie (2011), hoofdstuk 19

Ja,

10 kg hooi bevat 250 suikerklontjes

Ja, 10 kg hooi kan 250 suikerklontjes bevatten. Dit lijkt misschien veel, maar houd er rekening mee dat paarden meerdere uren nodig hebben om 10 kg hooi op te eten. Daardoor is de suikeropname verdeeld over de hele dag. Het is altijd belangrijk om te kijken naar het suiker- en zetmeelgehalte per maaltijd en niet alleen naar het percentage suiker en zetmeel in het product zelf, of de grondstof. Als je dit per maaltijd berekent, kun je het effect op het metabolisme van het paard het beste bepalen. In de tabel een voorbeeld van een dagrantsoen van een gezond volwassen paard van 600 kg. Besef dat ieder paard suiker nodig heeft om te leven. Het is de belangrijkste energiebron voor bepaalde organen. Daarnaast wordt de inname van suiker en zetmeel verdeeld over 2-3 maaltijden per dag. Bij een gezond paard hoe je je geen zorgen te maken over de hoeveelheid suiker en zetmeel in onderstaand rantsoen.

Voer Per dag (niet per maaltijd)
Ruwvoer/
product
Suiker en zetmeel in
product (%)
Gevoerde 
hoeveelheid

Hoeveelheid suiker
en zetmeel

Totaal
Hooi* 10% + 0% 10,5kg 1050g + 0g 1050g
Pavo Condition 7,5% + 13,5% 1,98kg 148g + 267g 415g
Pavo NervControl 2,6% + 9% 100g 2,6g + 9g 11.6g
Water 0% + 0% 50l 0g + 0g 0g
        =1518,6g**

* het gemiddelde suiker- en zetmeelpercentage is gebaseerd op ruwvoer monsters die we hebben ontvangen vanuit DUI/NL/BE in de periode 2015 -2020. Doe een Pavo Ruwvoer Quickscan als je wilt weten of de hoeveelheid suiker in je ruwvoer geschikt is voor je paard.
**Gespreid over 2-3 maaltijden per dag

 

 

Ja,

Hooi weken vermindert suiker

Ja, door je hooi te weken kun je het suikergehalte in het hooi aanzienlijk verminderen. De studie van Marc et al. (2014) toonde aan dat het langdurig weken van hooi het suikergehalte met 50% kan verminderen. Wist je dat het afhankelijk is van het type suiker hoe lang het duurt om deze uit het hooi weken? Zo neemt de hoeveelheid fructaan na 15min af, maar voor andere suikers kan het wel 30 - 60minuten duren (Bochnia et al, 2021). Het weken van hooi lijkt misschien een goed idee om het suikergehalte te laten afnemen, maar besef dat er tijdens het weken ook waardevolle voedingsstoffen uit je hooi gespoeld worden, met name bij langdurig weken. Daarnaast heeft elk paard wat suiker nodig om optimaal te kunnen functioneren. Neem dus een weloverwogen beslissing of je hooi wilt weken, of niet.

Ja en nee,

De grootste bron van suiker voor paarden is gras

Ja en nee! Het kan de grootste bron zijn, maar dit hangt af van hoe suikerrijk de rest van het rantsoen is. Bijvoorbeeld: als je je paard grote hoeveelheden krachtvoer met een hoog suiker en zetmeelgehalte voert, kan dit de grootste bron van suiker zijn. Als een paard echter alleen een balancer krijgt en geen krachtvoer, kan gras zeker de grootste bron zijn. Het suikergehalte in vers gras is hoger dan in hooi, omdat gras vaak jonger is wanneer het aan paarden wordt gevoerd (hoe jonger het gras, hoe rijker het is aan suiker). De belangrijkste factor is echter altijd de hoeveelheid. Daarom kun je er eigenlijk geen algemene uitspraak over doen. Kijk naar het totale rantsoen van je paard en welke grondstof of welk product de hoogste totale bijdrage aan suiker heeft.

Ja,

Een gezond paard heeft suiker en zetmeel nodig

Het antwoord is ja en nee.  Ja, een paard heeft suiker nodig om te leven omdat bepaalde organen suiker gebruiken als hun voornaamste energiebron, maar paarden kunnen overleven zonder zetmeel. Bij paarden vindt de fermentatie van vezelrijk voedsel plaats in het achterste deel van de darm, de sterk ontwikkelde dikke darm. De vertering van suiker en zetmeel vindt echter plaats in de dunne darm. Hier passeert het voer in vergelijking sneller dan door de achterdarm. De glucose, geproduceerd tijdens de vertering, wordt door de dunne darmwand in de bloedbaan opgenomen en opgeslagen in verschillende organen in het lichaam. 

Wanneer een gezond paard een rantsoen krijgt met een uitgebalanceerde suikeropname, ontstaan er normaal gesproken geen problemen. Maar als het bloedsuikergehalte over een langere periode te hoog blijft, door een constante overmatige inname van suikers, kan het metabolisme overbelast raken en kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Het doel is om je paard niet teveel suikers te geven, zodat de stofwisseling niet overbelast raakt, maar dat je paard toch voldoende suikers binnenkrijgt om optimaal te kunnen functioneren. Een constante, lage aanvoer van suikers is essentieel voor een gezond, gelukkig paard.