Waardevolle samenwerking tussen De Paardenkamp en Pavo
‘De Dag van het Oudere Paard’ staat komend weekend weer op het programma bij De Paardenkamp in Soest. Zoals gewoonlijk is Pavo hier ook weer aanwezig. Het aanwezig zijn op dit evenementen is slechts een klein onderdeel in de jarenlange samenwerking tussen Pavo en De Paardenkamp. De stichting speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Pavo-producten gericht op het oudere paard. IJsbrand Muller is sinds 2004 een vertrouwd gezicht op De Paardenkamp. “Ik weet niet anders dan dat we samenwerken met Pavo. Dat gaat zeker al 25 jaar terug. Dat het zo goed werkt is een kwestie van vertrouwen.”
In totaal staan er 120 oudere paarden op De Paardenkamp. Allemaal paarden met hun eigen behoeftes, de een heeft nog een relatief goed gebit, terwijl de ander het moet doen met slechts een paar kleine ‘stompjes’. “We merken dat mensen steeds later afscheid nemen van hun paard. Vroeger ging een paard als hij misschien nog best redelijk goed was, maar niet meer geschikt voor het gebruiksdoel waar het voor was aangeschaft, naar de slager. Dan bracht hij tenminste nog wat op. Nu wordt zo’n paard ingezet als leerpaard, of gezelschapspaard. Daarbij is er veel meer aandacht voor de kwaliteit van leven.”
Een onderdeel wat van groot belang is bij de voeding van oudere paarden is de staat van het gebit. “Ook daar is veel meer aandacht voor tegenwoordig. Op jongere leeftijd kijkt de paardentandarts het gebit al regelmatig na, daardoor worden problemen veel eerder geconstateerd. Het voer wat een paard krijg is voor een groot deel afhankelijk van het gebit.”
In de ontwikkeling van de muesli Pavo 18Plus speelde De Paardenkamp een cruciale rol. “We kregen de vraag of we wilden helpen met het testen en doorontwikkelen van dit krachtvoer voor oudere paarden. We zijn daar heel voorzichtig mee, we willen geen proefboerderij worden. Maar omdat het voor de gezondheid van de oudere paarden goed is dat er een goede krachtvoer is, toegespitst op de behoeftes van het oudere paard vonden we het belangrijk hieraan mee te werken. Naar aanleiding van onze ondervindingen zijn er nog een aantal dingen aangepast in een tweede variant.”
Het idee van de Pavo SeniorFibre komt ook bij De Paardenkamp vandaan. “Wij hakselen een deel van ons gras en laten het kunstmatig drogen. Door de korte stengels is het makkelijk op te nemen en te verteren voor paarden met een minder goede gebitsfunctie”, vertelt Muller. Om ervoor te zorgen dat niet alleen de paarden van De Paardenkamp, maar alle oudere paarden die dit nodig hebben kort stengelig ruwvoer kunnen eten, begon Pavo met het produceren van de Pavo SeniorFibre.
Muller geeft aan dat er over het algemeen nog meer gekeken mag worden naar het ruwvoer van oudere paarden. “We krijgen vaak mensen aan de telefoon die advies willen. We merken dat ze vaak geen idee hebben wat er in hun ruwvoer zit en of het geschikt is voor hun oude paard. Die hebben namelijk andere behoeftes dan paarden die volop in training zijn. Ik adviseer dan vaak om eerst een Pavo Ruwvoer Quickscan te laten doen zodat we daarna samen kunnen kijken wat het paard nodig heeft. Het is sowieso verkeerd om te denken dat een ouder paard minder voer nodig heeft dan een paard volop in training. De behoeftes van een ouder paard zijn anders, maar dat betekent niet dat het minder nodig heeft.”
Op zaterdag 17 juni tijdens De Dag van het Oudere Paard in Soest staat een breed scala aan sprekers op het programma. Voor iedereen met een ouder paard is deze dag een aanrader. Namens Pavo geeft Rob Krabbenborg een lezing over het voeren van het oudere paard.
Meer informatie en aanmelden kan hier.
Wil je meer weten over de verzorging van je oudere paard? Lees dan onze gratis special.