Welzijn voorop in Pavo Cup: ‘De maximale waarschuwingstermijn gaat nu in’
Tijdens alle wedstrijden van de Pavo Cup staat het welzijn hoog op de agenda. Pieter Wiersinga is een van de controleurs die bij deze wedstrijden aanwezig zal zijn. Hij vertelt waar hij op let en wat hij tijdens zijn werk als controleur zoal tegenkomt.
Op alle KWPN-evenementen wordt dit jaar streng gecontroleerd. Een belangrijk speerpunt hierbij zijn de tastharen en oren. “De regel dat je de tastharen laat zitten en de oren niet mag uitscheren bestaat al een tijdje. Die laat je gewoon met rust. Mensen die zeggen daarvan niet op de hoogte te zijn hebben onder een steen geleefd. We gaan nu een stap verder. Constateren we dat je toch tastharen hebt verwijderd of de binnenkant van de oren hebt geschoren dan schrijven we je op en ontvang je een mail. Als het een volgende keer weer gebeurt dan kom je de slagboom niet door en kun je dus onverrichte zaken naar huis”, vertelt Wiersinga. Het excuus dat de ruiter het zelf niet gedaan heeft, gaat niet op geeft de controleur aan. “Als ruiter blijf je altijd verantwoordelijk. En iedereen in de paardensector moet inmiddels wel van deze regels op de hoogte zijn. De maximale waarschuwingstermijn gaat nu in. Dit zijn zaken die niks met de resultaten te maken hebben, blijf er gewoon vanaf. Met de tastharen gaat het eigenlijk al best wel goed. Maar bij de oren zie je toch vaak dat ze nog net iets te ver aan de binnenkant de haren verwijderen.”
Wiersinga is blij dat het KWPN de stap neemt om hier vanaf dit seizoen ook echt streng op de handhaven. Dit geldt dus niet alleen voor de keuringen, maar ook voor de Pavo Cup. “Ik heb daar respect voor. Ik draag graag bij aan het welzijn in de paardensector.”
Wiersinga controleert niet alleen op oren en tastharen maar ziet er ook op toe dat het harnachement aan de eisen voldoet en de paarden op een eerlijke manier gereden worden op het losrijterrein. “Ik zie erop toe dat mensen op een eerlijke manier met hun paard om gaan. Bij de dressuur zie je nog wel eens dat ze het paard net wat te diep instellen en er dan even flink achteraan rijden. Bij het springen dat een paard dat uitgebeld is op het voorterrein even ‘aangepakt’ wordt. Eigenlijk zijn het de vaste ‘patiënten’ die je regelmatig aan moet spreken. Ik snap het wel. Sommigen leven van de paarden en willen natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen, maar eerlijk met je paard omgaan moet voorop staan, hou het gewoon netjes.”
Wiersinga merkt dat het vaak al genoeg is om één iemand te waarschuwen. “Dan weten ze dat je er staat. Mensen vinden het soms lastig als ze ergens op aangesproken worden en vragen zich af wie je bent om dat te doen. Het is vaak vooral de oudere garde die het altijd zo gedaan hebben die je het meest moet aanspreken.”
Wiersinga kan zich niet herinneren hoe lang hij eigenlijk al controleur is. “Ik vind het leuk werk om op de evenementen te zijn en op deze manier bij te dragen aan het welzijn binnen de paardensector. Het is goed dat er toezichthouders zijn om alles in de gaten te houden. We moeten ook voor onze sponsoren het imago van de paardensport in de gaten houden. Als we niet op een goede wijze met de paarden omgaan, dan willen sponsoren ook hun naam er niet meer aan verbinden.”
Benieuwd naar de richtlijnen die gelden op het gebied van welzijn: klik dan hier.
Lees meer over de Pavo Cup op onze speciale Pavo Cup-pagina.