Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
11 oktober 2024 Leestijd 5 minuten

10 tips om een mager paard dikker te krijgen

Is je paard te mager? Als je paard achter de ribben, bij de flanken, is ingevallen, dan duidt dat op een ruwvoertekort. Als je de ribben van je paard kan zien en de achterhand is ingevallen (heupbeenuitsteeksels zijn goed te zien), dan is je paard inderdaad te mager. Het kan ook zijn dat je paard misschien niet echt mager is, maar wat meer bespiering moet krijgen.

Oorzaken van een mager paard

Als je paard te weinig gewicht heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De voeding is niet energie- en eiwitrijk genoeg geweest
  • Je paard kan een worminfectie hebben
  • Het gebit kan niet goed in orde zijn, waardoor het voedsel niet goed verteerd wordt
  • Bij een ouder paard kan het verteringsstelsel minder efficiënt worden, waardoor het dier mager wordt
  • Je paard kan vermagerd zijn door een ziekte

Voertip dikker worden

Extra ruwvoervezels en eiwitten helpen je paard om weer mooi op gewicht te komen. Onze bietenpulpen Pavo SpeediBeet en FibreBeet (beide geweekt voeren) en Pavo WeightLift zijn perfect voor paarden die aan mogen komen."  

PavoVoeradviesPleun Broeren

Een mager paard dikker krijgen

Wanneer je paard te mager is, is het verstandig om eerst naar de oorzaak te kijken. Misschien krijgt hij gewoon te weinig energie binnen, dan is het een kwestie van meer vezels, vetten en eiwitten voeren. Maar hij kan ook iets onder de leden hebben waardoor hij te mager is. We geven je 10 tips die je kunnen helpen om je magere paard weer op gewicht te krijgen.

1. Laat een bloed- en mestonderzoek doen

Als je paard niet simpelweg te weinig voer krijgt, kun je een bloedonderzoek laten doen. Bij een bloedonderzoek let je op ziektekundige oorzaken van ondergewicht. Zo wordt er gekeken of de lever, nieren en darmen van je paard naar behoren werken. Of dat er misschien ontstekingsprocessen of een virus een rol spelen. Bij het mestonderzoek wordt gekeken naar eventuele wormen en zand in de mest. Beide onderzoeken kun je door een dierenarts laten uitvoeren.

2. Controleer het gebit

Als een paard een probleem aan het gebit heeft, kan het zomaar zijn dat hij minder eet en daardoor afvalt. Laat daarom ook altijd even de tanden controleren door de tandarts. Paarden met een verminderde gebitsfunctie hebben moeite met lange vezels zoals hooi en kuil. Pavo SeniorFibre is een makkelijk te eten ruwvoermix van (korte) vezels en dus geschikt als ruwvoervervanger, zoals: hooi & kuilvoer. 

Als de tanden en het bloed- en mestonderzoek goed zijn, kun je een speciaal voedingsschema op gaan stellen om een toename in gewicht te stimuleren. Je dierenarts zou je hier goed bij kunnen helpen of vraag advies aan de voedingsdeskundigen van Pavo. Heeft je paard moeite met het eten van ruwvoer, 

3. Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit

Van arm vogeltjeshooi en -stro kunnen paarden niet groeien. Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van je hooi goed is, dan moet je het laten testen. Dit kan door een ruwvoermonster te laten testen met de Pavo Ruwvoer Quickscan: een snelle een eenvoudige manier om er achter te komen hoeveel suiker, eiwit en energie er in je ruwvoer zit. 

  • Drogestofgehalte
    Gemiddeld zien we in voordroogkuil voor paarden een drogestof-gehalte van 650 – 700. Dat betekent dat het ruwvoer voor 65 - 70% bestaat uit droge stof en voor 30-35% uit water. Van voordroogkuil moet je relatief gezien veel kilo’s voeren, omdat een groter deel enkel vocht is.
     
  • Energiewaarde
    Ook kun je kijken naar de energiewaarde en het VREp-gehalte (Verteerbaar Ruw Eiwit paard). Deze zouden beide redelijk hoog moeten zijn om een mager paard te laten aankomen. De gemiddelde energiewaarde in de droge stof is 0,65 EWpa (Energie Waarde paard). De gemiddelde VREp waarde is 78 gram per kg droge stof.
     
  • Vitaminen, mineralen en sporenelementen
    Als het ruwvoer van bemeste grond af komt zijn de gehaltes aan mineralen en spoorelementen meestal wel in orde. Dat is anders voor onbemeste grond. Dan is een aanvulling via krachtvoer of een supplement vaak noodzakelijk.

4. Geef onbeperkt ruwvoer

Geef een mager paard onbeperkt ruwvoer. Van nature zoeken paarden de hele dag naar voedsel. Als er onbeperkt ruwvoer beschikbaar is, dan zal je paard ook de hele dag kunnen eten en dus sneller op gewicht komen. Mocht er niet genoeg ruwvoer beschikbaar zijn dan kan Pavo FibreNuggets een oplossing bieden. Deze grasbrokken zijn rijk aan vezels en bevatten een constante kwaliteit. Geschikt voor ieder paard en rantsoen en ook voor oudere paarden makkelijk te eten.

5. Geef je paard (meer) weidegang

Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer. In de winter groeit het gras niet en zijn de gehaltes lager. Daarom zie je vaak dat paarden in het najaar en de winter wat terugvallen in gewicht. Hou in het weideseizoen wel rekening met het fructaangehalte in het gras, helemaal als je paard gevoelig is voor suikers. 

6. Kies voor geëxpandeerde brokken en/of gepofte muesli

Probeer een paard of pony die moet aankomen energierijke en goed verteerbare voeding te geven. Kies daarom voor krachtvoer met gepofte granen waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn, zoals Pavo SportsFit. De grondstoffen zijn onder druk verhit, waardoor het zetmeel bijna volledig verteerbaar is in de dunne darm. In de blinde- en dikke darm wordt vervolgens veel minder melkzuur gevormd. De zuurgraad verlaagt hierdoor niet en er ontstaan geen gifstoffen vanwege het afsterven van micro organismen.

7. Geef een olie- of vetrijk rantsoen

Olie is een bron van duurenergie. Je paard krijgt er meer energie van, maar wordt niet heet. Voeg plantaardige olie toe aan het rantsoen zoals bijvoorbeeld Pavo OmegaFit of Pavo LinseedOil of kies een krachtvoer met een wat hoger vet- of oliegehalte. Voer je sportpaard bijvoorbeeld Pavo SportsFit (muesli),  Pavo Performance (brokken) of de toppings Pavo TopSport of Pavo RiceBran.

Pavo 18Plus is afgestemd op de behoefte van oudere paarden. Denk ook eens aan een slobber als Pavo SlobberMash als extraatje!

8. Stem het rantsoen af op de hoeveelheid arbeid

Pas altijd je rantsoen aan op de arbeid die je paard moet verrichten. Wanneer je flink traint en je paard wat schraal wordt, dan betekent dit dat je te weinig energie en eiwit voert in verhouding tot de arbeid die je paard verricht. Het is aan te raden om dan over te schakelen op een energierijkere brok of muesli of een extra topping, zoals Pavo TopSport.

9. Geef je paard voldoende eiwit

In voer speciaal voor dragende en lacterende merries en jonge paarden zit altijd een verhoogd eiwitgehalte, omdat deze paarden moeten groeien. Een merriebrok, zoals Pavo PodoLac, is voor een mager paard dus zeker een idee, omdat je dan ook de spierontwikkeling ondersteunt. Een oud paard heeft een minder efficiënt verteringsstelsel en kan eiwitten minder goed verteren dan een jonger paard. Een oud paard heeft daardoor relatief meer eiwit nodig in het rantsoen om op gewicht te blijven en spieren te behouden. Daarvoor heeft Pavo 18Plus: het voer speciaal afgestemd op oudere paarden en met een verhoogd eiwitgehalte.Voor dunne paarden is ook Pavo WeightLift een goede optie. Dit voer is graanvrij, maar zeer hoog in vezels en eiwitten. Voer je al voldoende krachtvoer en wil je niet perse extra energie, dan is een exclusieve eiwitbron, zoals Pavo ProteinPlus de ideale oplossing!

10. Help de darmgezondheid met ontsuikerde bietenpulp

Bietenpulp is een heel goede aanvulling voor paarden die mager zijn. Een voorbeeld van ontsuikerde bietenpulp is Pavo SpeediBeet. Dit product bevat pectine, een oplosbare vezel die nog beter verteerbaar is dan de vezels in ander ruwvoer. Hierdoor is deze bietenpulp een fantastische bron van heel veel langzaam vrijkomende energie en perfect geschikt voor alle soorten paarden en pony's. Pectine heeft een prebiotische werking. Dit betekent dat de vezels de groei van gezonde bacteriën in de darmen ondersteunen. Als je paard echt mager is, of bijvoorbeeld moeite heeft met de opname van 'normaal' ruwvoer, is Pavo FibreBeet een betere keuze. Dit is een mix van Pavo SpeediBeet verrijkt met luzerne voor extra eiwitten. Door deze combinatie is het een veilige en gezonde 'dikmaker' en ideaal voor magere (oude) paarden en (sport)paarden met een arme bespiering. Doordat je beide producten eerst met water moet weken, voordat je het voert, is het heel geschikt voor (oude) paarden met gebitsproblemen. 

Lees hier meer over bietenpulp voor paarden.

Paard dikker krijgen: dit moet je vooral NIET doen

Als je een paard dikker wilt krijgen, zijn er ook een paar ‘tips’ die je veel in de wandelgangen hoort, maar vooral NIET moet doen. Geef nooit grote hoeveelheden geplette maïs, ingekuilde maïs of maïsmeel om een mager op gewicht te krijgen. Maïs kan er wel voor zorgen dat het paard snel dikker wordt, maar maïs is erg moeilijk te verteren voor een paard. Wanneer onverteerde maïs in de dikke- en blinde darm terecht komt, kan gaskoliek of diarree ontstaan. Pas hier dus mee op!

Lees meer over:

Gebit +Gewicht +Oud paard +Ruwvoer +