Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
24 augustus 2023 Leestijd 3 minuten

4 Tips voor snelle spieropbouw bij paarden

 

Een gespierd paard zorgt voor kracht en uithoudingsvermogen. Met behulp van de juiste voeding en training kun jij je paard helpen om zijn spieren op te bouwen.  

Hoe lang duurt spieropbouw bij paarden?

Net als bij mensen, is je paard niet van de een op andere dag mooi gespierd. Dit vraagt een combinatie van de juiste voedingsstoffen, zoals voldoende eiwitten, en een adequate training om de spieren tot groei aan te zetten. Als je dit allemaal netjes voor elkaar hebt kun je gemiddeld over een periode van 3 maanden de spiermassa van je paard aanzienlijn zien opbouwen. Gebruik onderstaande tips om de spieropbouw van je paard op een gezonde manier te ondersteunen.

Hoe krijgt mijn paard meer spieren?

Het is goed om te beseffen dat een paard nooit méér spieren kan krijgen; de hoeveelheid spiercellen is genetisch vastgelegd. Spieren kunnen echter wel dikker worden. Door training worden spiercellen aangezet tot opslag van meer energie, zodat de spiermassa toeneemt en de prestaties en het uithoudingsvermogen van je paard kan toenemen. 

1. Zorg voor voldoende eiwit in het rantsoen 

De belangrijkste bouwstenen voor spieren zijn eiwitten, die bestaan uit ketens van meerdere aminozuren. Er zijn zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren kan het paardenlichaam zelf aanmaken, maar essentiële aminozuren, zoals lysine, methionine en tryptofaan niet. Deze moet een paard via voeding binnenkrijgen, dus daar moet jij hem bij helpen.  

De meeste voedingsstoffen haalt je paard uit ruwvoer, zoals hooi. Met behulp van een ruwvoeranalyse kun je onder andere testen hoeveel eiwitten en energie er in jouw hooi zit. Aangezien sportpaarden een bovengemiddelde behoefte hebben aan eiwit (en energie) om te kunnen presteren, is de kans groot dat de waardes uit het ruwvoer niet toereikend zijn en je dit moet aanvullen. Dit kun je het beste doen met een eiwitrijk ruwvoerproduct, zoals Pavo FibreBeet of Pavo WeightLift. Beide producten zijn een vezelrijke, gezonde ondersteuning voor paarden met een conditieachterstand en/of arme bespiering. Het belangrijkste verschil is de bereiding: Pavo FibreBeet voer je geweekt en het advies voor Pavo WeightLift is om het gewoon droog te voeren.  

Bevat je ruwvoer en krachtvoer wel voldoende energie, maar te weinig eiwit? Dan is een supplement Pavo ProteinPlus een geschikte keuze. Dit is een geconcentreerde eiwitbron speciaal gemaakt om eiwittekorten in het rantsoen aan te vullen, zonder daarbij extra energie of andere voedingsstoffen te leveren. 

2. Trainingsschema voor spieropbouw

Naast voeding spelen training en conditie een cruciale rol in de opbouw van spieren. Belangrijk is dat de training langzaam wordt opgebouwd en je voldoende afwisseling houdt. Door een goede conditie van je paard verhoog je namelijk het aandeel energiebronnen in de spier dat ervoor zorgt dat je paard langer kan werken zonder te verzuren.  

Begin je training altijd met een goede warming-up en sluit af met een cooling-down. 

Zorg voor voldoende afwisseling tussen aanspannen en ontspannen in de training. Denk hierbij aan zwaardere oefeningen af te wisselen met wat makkelijkere en las regelmatig pauzes in door je paard even lekker de hals te laten strekken.

3. Supplement om spieropbouw extra te ondersteunen

Paarden die wel wat ondersteuning in de spieropbouw kunnen gebruiken, (jonge) paarden die net beginnen met trainen of sportpaarden na een rustperiode kunnen baat hebben bij de extra voedingsstoffen van een supplement. Pavo MuscleBuild is speciaal ontwikkeld om de opbouw van spiermassa te ondersteunen. Het bevat het uit de bodybuilderswereld bekende weipoeder, dat een aantal zeer belangrijke aminozuren (eiwitten) voor spieropbouw bevat. Daarnaast helpt het spiervermoeidheid voorkomen en zorgt het er dus voor dat je paard de inspanning langer volhoudt. 

Tip! De ultieme boost voor een gespierd paard bestaat uit het eiwitrijke ruwvoerproduct Pavo FibreBeet of Pavo WeightLift in combinatie met het supplement Pavo MuscleBuild

4. Geef de spieren de tijd om te herstellen

Naast alle inspanning is ontspanning minstens zo belangrijk. Geef je paard regelmatig vrije dagen tussen de trainingen door, zodat het lichaam de tijd heeft om te herstellen.

Hoe verzorg je de spieren van een paard?

Als de training heel snel wordt opgebouwd en de spieren te hard moeten werken, bestaat er een kans op verzuren. De afvalstoffen hopen zich dan op in de spier en je paard kan na de inspanning wat last hebben van spierpijn en stijf aanvoelen. Naarmate de spieren van je paard sterker worden, blijft het punt van verzuren steeds verder uit.  

Om stijve en stramme spieren te voorkomen kan je de spieren extra ondersteunen met het geven van een voedingssupplement. Voedingsstoffen zoals vitamine E, selenium, magnesium en antioxidanten ondersteunen het behoud van soepele spieren. Het supplement Pavo Eplus bevat al deze voedingstoffen en is bedoeld om stijve en verzuurde spieren na een intensieve training te voorkomen. 

Bij paarden die zware inspanning leveren, gevoelig zijn voor spierverzuring of paarden die onregelmatige arbeid verrichten, kunnen de spieren wel wat extra verzorging gebruiken. Bij deze paarden kan het supplement Pavo MuscleCare extra ondersteuning bieden. Dit supplement verzorgt stijve en stramme spieren na (zware) inspanning. Pavo MuscleCare bevat natuurlijke antioxidanten en beta-alanine, die het versnelt afbreken en afvoeren van afvalstoffen in de spieren van het paard ondersteunen. Hierdoor kan het paard lange en intensieve arbeid langer en makkelijker volhouden. 

Lees meer over:

Spieren +Spieropbouw +Training +