De eerste veulens zijn inmiddels een paar maanden oud en maken zich op voor de keuring en/of de veiling. Het voorbereiden van een veulen is niet zomaar iets. Het is belangrijk voor de waarde van het veulen, dus zeker goed om bij stil te staan. Gebruik deze tips om je veulen zo goed mogelijk voor de dag te laten komen!
1. Neem de tijd
Trek zes tot acht weken uit om een veulen optimaal voor te bereiden om de ring in te gaan. Een evenement op vreemd terrein kost veel energie; neem dus de tijd om je veulen hierop voor te bereiden.
2. Bij kou ’s nachts op stal, overdag in de wei
Het advies is om het veulen de laatste weken voor het evenement ‘s nachts op stal te houden. Op deze manier heeft het geen last van koude nachten. Zorg voor een dik bed stro, zodat het veulen lekker kan rusten. Zet het veulen overdag in de weide en laat het lekker sprintjes trekken en spelen. Als het de mogelijkheid heeft voor voldoende beweging zorg je voor een optimale ontwikkeling. Als je de mogelijkheid hebt om je veulen regelmatig van weide te laten veranderen, is dat ook goed om te doen. Dit houdt je veulen extra gezond!
3. Ontwormen
Zorg voor een goede ontworming. Vooral jonge veulens tot ongeveer 1 jaar oud hebben veel last van spoelwormen. Dit zijn lange dunne wormen van 25 tot wel 50 cm lang, waar ze behoorlijk ziek van kunnen worden. In de periode dat de larven door de longen trekken, kan het veulen hoesten en een snotneus hebben. Als de wormen eenmaal in de darmen zijn aangekomen, uit zich dat in lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs (zeer heftige) koliek.
Tip: heeft jouw veulen al een wormbesmetting gehad en loopt zijn conditie hierdoor wat achter? Voer dan 100 gram Pavo HealthBoost per dag gedurende een kuur van 2-3 weken.
GD’s advies voor ontwormen
“Veulens hebben nog niet zo’n goede weerstand tegen worminfecties”, legt Linda van den Wollenberg, internist voor paarden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), uit. “Daarom is het advies om veulens gedurende het eerste levensjaar te ontwormen zonder dat een mestonderzoek perse leidend is, zoals bij volwassen paarden wel het geval is. Daarnaast is het belangrijk dat ze in deze gevoelige leeftijd geweid worden op ‘schoon’ land, oftewel een gemaaid weiland of een die niet recent voor paarden is gebruikt. Voor strongyliden (o.a. de rode bloedworm) en lintwormen geldt namelijk dat deze infecties op het weiland worden opgenomen. Spoelworminfecties kunnen daarentegen ook op stal worden opgelopen. Een goede stalhygiëne is belangrijk in het voorkomen hiervan.”
Leeftijd |
Belangrijkste doelsoort(en) |
Werkzame stof in wormmiddel |
3 maanden |
Spoelworm |
Pyrantel/ fenbendazol |
5-6 maanden (vlak voor spenen) |
Spoelworm & strongyliden |
Evt. keuze maken op basis van mestonderzoek |
Ca. 9 maanden (rond eind september) |
Strongyliden + evt lintworm |
Ivermectine + praziquantel |
12 maanden (voor weideseizoen) |
Strongyliden |
Ivermectine/ moxidectine |
Let op: dit schema is afhankelijk van de bedrijfssituatie (o.a. resistentieontwikkeling), overleg bij twijfel altijd met je dierenarts!
4. Voeding
Krijgt jouw merrie de merriebrok Pavo PodoLac gevoerd? Dan is het prettig als je voor het veulen een apart veulenbakje hebt om Pavo PodoStart uit te voeren. Merrie en veulen hebben namelijk een heel andere voedingsbehoefte. Pavo PodoStart is een veulenbrok, die je vanaf 4/5 weken geleidelijk kunt opvoeren tot 1 kilo per dag. Eten ze minder dan 1 kilo? Vul dan aan met het mineralensupplement Pavo PodoCare, zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen voor een ongestoorde botgroei. Eet het veulen de veulenbrok goed? Meng er dan wat Pavo MultiVit15 doorheen. Dit is een supplement met de 15 meest belangrijkste vitaminen voor paarden en zorgt voor net dat beetje extra glans en vitaliteit wat je wilt zien in de ring. Een klein handje van ongeveer 50 gram is al voldoende.
Tip van Veerle, dierenarts en nutritionist bij Pavo:
“Mix het supplement Pavo MultiVit15 door de veulenbrok. Je zult zien dat je veulen hiervan gaat glanzen en vitaler wordt!”
5. Wennen aan transport
Neem het jonge veulen een paar keer mee op pad. Voor een wandelingetje aan de hand naar een andere omgeving, maar oefen ook een keer op de trailer of in de vrachtwagen. Zo leren ze laden en reizen. Als dit spanning oplevert, vreet dat energie. Door het vooraf te oefenen raken ze eraan gewend.
6. Oefenen, oefenen, oefenen
Bij de voorbereiding hoort ook dat je regelmatig op verschillende plekken oefent. Dat het thuis in de bak prima gaat, zegt niets over de reactie in een vreemde omgeving. En als je veulen altijd met andere samen staat, wen hem er dan ook aan dat hij enige tijd bij zijn vriendjes weg is. Anders raakt hij hier misschien gestrest van. Een goede voorbereiding is echt het halve werk.
Tip van het KWPN:
“Vooraf goed halstermak maken en oefenen in het meelopen aan de hand is zeker raadzaam. Net als een volwassen paard moet een veulen voor de keuring ingevlochten in de ring verschijnen. Het geheel scheren van een veulen voor de keuring is in het kader van welzijn niet gewenst en onnodig. De keuringscommissie is immers capabel genoeg om door het nog aanwezige veulenhaar heen te kijken. Wel mogen de kootholtes worden geschoren, dit is functioneel omdat de jury hierdoor de kootstand makkelijker kan beoordelen. In het verleden werden, onder het mom van mooier, vaak ook de tastharen rond de mond en ogen van paard geschoren, maar de tast is juist een belangrijk zintuig voor een paard en de tastharen zijn het instrument hiervoor. Naast tastharen werden ook de vaak de oren uitgeschoren. Echter de haren in de oren zitten er uiteraard niet voor niets, maar om insecten, regen en vuil te weren. Mooi laten prevaleren boven doelmatigheid, los van het feit dat het schadelijk of onschadelijk is, is in het kader van welzijn niet gewenst.”