Blijven prestaties achter of loopt het niet helemaal lekker in de training? Ga eens na of jouw paard de juiste voedings- en bouwstoffen binnenkrijgt. Natuurlijk is niet alles te verhelpen met een aanpassing van het rantsoen, maar het kan net dat duwtje in de goede richting geven. Vijf voedingstips bij trainingsproblemen.
1. Mijn paard heeft te weinig bespiering
Uit onderzoek blijkt dat het aanbod van eiwit in het rantsoen van veel paarden onder de maat is. Eiwit is echter wel nodig voor optimale spieraanmaak en –herstel. De reden dat de kwaliteit van het ruwvoer terugloopt, is dat het steeds vaker wordt geïmporteerd uit het buitenland waar slechts één snee hooi wordt gewonnen per jaar van weilanden die niet of nauwelijks worden bemest. Het ziet er mooi uit en ruikt lekker, maar dat zegt niets over het eiwitgehalte.
Voedingstip
Alleen als je je ruwvoer laat analyseren, kun je iets zeggen over de gehalten aan energie, eiwit en suiker. Mocht daaruit blijken dat ook jouw ruwvoer te weinig eiwit bevat, dan kun je ander hooi of kuil aanschaffen. Of je vult aan met een het eiwitrijk ruwvoerproduct, zoals Pavo FibreBeet. Dit is een mix van Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) en luzerne om arme bespiering te ondersteunen. Als aanvullend krachtvoer kun je daarnaast kiezen voor een eiwitrijk product, zoals Pavo TopSport, om te zorgen dat je paard alle bouwstoffen binnenkrijgt om spieren aan te zetten tijdens de training. Voer 500 tot 1000 gram Pavo Topsport per dag. In combinatie met voldoende training neemt de bespiering in 2 à 3 maanden toe. Blijft de bespiering dan nog achter? Het supplement Pavo MuscleBuild zal de spieropbouw nog verder ondersteunen.
2. Mijn paard is nerveus en gestrest
Veel paarden hebben tijdens de training last van nervositeit. Onderzoek heeft aangetoond dat gespannen gedrag veroorzaakt kan worden door magnesiumtekort. Door de afnemende kwaliteit van ruwvoer komt dit steeds vaker voor. Magnesium speelt een rol bij botopbouw en de geleiding van zenuwprikkels. Het is ook nodig om spieren te laten ontspannen. Sportpaarden van zo’n 650 kilo hebben gemiddeld 20 gram magnesium per dag nodig. Bij ernstige magnesiumtekorten krijgt een paard zenuw- of spiertrillingen. Paarden krijgen magnesium binnen via gras en kwalitatief hoogwaardig ruwvoer. Een deel wordt via zweet uitgescheiden. Dat is ook de reden dat sportpaarden een grotere behoefte aan magnesium hebben, omdat zij meer bewegen en zweten.
Voedingstip
Is jouw paard nerveus of schrikkerig? Overweeg dan Pavo NervControl. Dit supplement bevat onder andere magnesium en het aminozuur L-tryptofaan en zorgt ervoor dat de spanning sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Je kunt ook kiezen voor een heel andere voedingsaanpak met Pavo Ease&Excel: een graanarme sportmuesli met een extreem laag suiker- en zetmeelgehalte, waarbij de energie uit vezels en olieën wordt gehaald. Veel nerveuze paarden reageren hier heel goed op. Ook ideaal voor paarden met maagproblemen. Voer je liever een brok? Kies dan voor Pavo Performance.
3. Mijn paard voelt de dag na de training stijf aan
Na een zware training is het belangrijk dat de afvalstoffen in de spieren worden afgevoerd en bouwstoffen worden aangevoerd. Zorg voor adequate voeding, passend bij de prestatie. Veel sportpaarden hebben behoefte aan meer eiwit voor hun spiergezondheid. Het beste kun je daarin voorzien door hoogwaardig ruwvoer te geven, waarvan je de gehalten weet. Overweeg daarnaast een toevoeging van anti oxidanten, vitamine E en selenium of zoek een product dat Beta-alanine bevat. Dat is een product dat voor mensen wordt gebruikt om verzuring tegen te gaan, maar waarvan ook is aangetoond dat het positieve effecten op paarden heeft.
Voedingstip
Is jouw paard stijf na de training? Geef voor de inspanning Pavo Eplus, dat krachtige anti oxidanten vitamine E en selenium bevat. En blijft je paard stijf aanvoelen, dan zou je Pavo MuscleCare eens kunnen proberen. Dit supplement bevat Beta-alanine, waarvan bij paarden eveneens is bewezen dat het moment van verzuring wordt uitgesteld.
4. Mijn paard heeft te weinig uithoudingsvermogen
Voor duurprestaties heeft een paard weinig aan ‘snelle’ energie uit suiker en zetmeel. Olie is een betere energiebron. Een paard wordt er niet ‘heet’ van, maar het levert wel veel energie op. Er is zuurstof nodig voor de verbranding, dus het werkt het beste bij duurprestaties, waarbij een paard niet buiten adem raakt. Je kunt zelf plantaardige olie aan het voer toevoegen. Maar het is eenvoudiger om een uitgebalanceerd energierijk voer te kiezen, waar alles in de juiste verhouding inzit.
Voedingstip
Zoek je een olierijk voer zodat je paard wel energie krijgt, maar niet heet wordt? Probeer dan Pavo Performance (sportbrok) of Pavo Ease&Excel (sportmuesli) als je op zoek bent naar een sportvoer met veel energie (energy level high). Train je op middel tot zwaar niveau, dan is Pavo AllSports (sportbrok) of Pavo SportsFit (sportmuesli) een beter alternatief. Deze producten hebben allebei een gemiddeld energieniveau (energy level medium).
5. Mijn paard zweet veel
Zweten is nodig om af te koelen, maar daardoor verliest een paard vocht en zogenaamde ‘elektrolyten’ of lichaamszouten, zoals natrium, chloride en kalium. Die spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van een lichaam. Vocht wordt aangevuld door te drinken. Veel paarden hebben wel de beschikking over een zout-liksteen, maar ze eten er niet van. Dan zal je als paardenhouder je paard actief zout moeten geven om tekorten aan te vullen. Je kunt keukenzout zonder jodium gebruiken om dagelijks toe te voegen aan het rantsoen. Verdeel het over meerdere voerbeurten om te voorkomen dat een paard het niet lekker vindt en zijn eten laat staan. Nog makkelijker en beter is het om een speciale elektrolytenmix door het voer te mengen.
Voedingstip
Zweet jouw paard veel? In Pavo Elyte zit niet alleen natriumchloride, maar ook andere lichaamszouten die je paard bij het zweten verliest. Voor recreatiepaarden is 50 tot 100 gram per dag genoeg, bij zware training of extreme temperaturen wordt 100 tot 200 gram per dag geadviseerd.